Radon
Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Om du andas in radon under lång tid finns risk att du utvecklar lungcancer. Är du dessutom rökare löper du större risk att drabbas. Det enda sättet att ta reda på om din bostad innehåller radon är att mäta. Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att radonhalten i dina fastigheter inte är för hög.
Radon kommer från marken, från vatten som används i hushållet eller från vissa sorters byggnadsmaterial.
Det är viktigt att mäta radonhalten:
- Var tionde år,
- Vid ny-, om- och tillbyggnad av fastigheter,
- Vid förändring av ventilation eller uppvärmningssystem eller
- Vid husköp.
Det finns mycket information att hitta om radon på Strålsäkerhetsmyndigheten och Boverket.
Vem ska mäta radon?
Det är du som fastighetsägare som är ansvarig att mäta radon i dina fastigheter. Mätning ska ske vart tionde år, efter större ombyggnation eller åtgärd. Om du ska mäta i flerbostadshus är det bra att du informerar de boende i förväg om mätningen och vad de ska göra med dosorna som placeras i deras lägenhet.
När mäter jag radon?
Du mäter radon i inomhusluft genom att använda spårfilmsdosor. Du kan antingen beställa och placera ut dosorna själv eller så kan du anlita en konsult som sköter mätningen åt dig. Mätperioden ska pågå under minst 2 månader (60 dagar), det kallas för långtidsmätning. Mätningen ska göras under 1 oktober- 30 april, alltså under eldningssäsongen. Det är viktigt att du mäter på rätt sätt, med tillräckligt många dosor, i tillräckligt många rum och på alla våningsplan. Det finns vägledning om hur man mäter på Strålsäkerhetsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Längst ner på sidan i länken hittar du de olika mätmetoderna beroende på om du ska mäta i en bostad, skola eller arbetsplats.
Mätning i flerbostadshus
För mätning av radon i flerbostadshus kan ett urval av lägenheter mätas för att få en bild av radonläget i fastigheten. Antalet lägenheter där radonmätning bör göras beror på om det finns lägenheter med markkontakt eller inte. Med markkontakt avses att utrymmet är beläget direkt på bottenplatta eller ovan kryputrymme med dålig ventilation (luftomsättning).
I flerbostadshus där det finns lägenheter med markkontakt bör mätning göras i:
- alla lägenheter med markkontakt,
- minst 20 procent av lägenheterna i högre belägna våningsplan och
- minst en lägenhet per våningsplan.
I flerbostadshus där det inte finns lägenheter med markkontakt bör mätningarna göras i:
- minst 20 procent av antalet lägenheter och
- minst en lägenhet per våningsplan.
I både fall gäller minst 20 procent för en huskropp (en avgränsad del/hel fastighet som har ett eget ventilationssystem). Lägenheter som angränsar till hiss- eller ventilationsschakt, eller andra utrymmen som går vertikalt genom fastigheten, bör väljas eftersom markradon kan ta sig upp genom sådana utrymmen. Radonmätningar bör även prioriteras i de lägenheter där byggnadsmaterialet kan antas bidra till förhöjd radonhalt.
Vad är gränsvärdet för radon?
Radonhalten mäts i enheten Becquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m3) och riktvärdet för radon i inomhusluft är 200 Bq/m3. Radonhalten får inte överskrida riktvärdet. Om du får värden över 200 Bq/m3 ska åtgärder sättas in för att minska halterna radon.
Vad gör jag om radonhalten är över riktvärdet?
Om radonmätningen visar att det finns för hög halt av radon i din bostad, fastighet eller lokal är det viktigt att du får hjälp med att reda ut orsakerna, vad radonet kommer ifrån och att sätta in rätt åtgärder så att radonhalten hålls så låg som möjligt.
När du är färdiga med åtgärderna är det viktigt att du kontrollmäter radonhalten igen för att se att åtgärderna har fått den önskade effekten.
Kontrollmätningar ska göras i
- bostäder som tidigare haft radonhalter överstigande referensnivån på 200 Bq/m3
- bostäder som ligger vägg i vägg på samma våningsplan och trappuppgång
- bostäder som ligger högst upp och längst ner i förhållande till bostäder där förhöjda radonhalter uppmätts.
Om ni redan gjort radonmätningar i ovannämnda bostäder med godkända resultat i så behöver ni inte mäta dem igen.
Avgift
All handläggning som miljöförbundet lägger ner på tillsyn och granskning av ett ärende debiteras genom timavgift. Läs mer om våra avgifter under avgifter och taxor.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 oktober 2024