Luftkvalitet och temperatur
En bra inomhusmiljö i våra bostäder är viktig för hälsan. Vi tillbringar upp till 90 procent av vår tid inomhus, därför är det viktigt att luftkvaliteten och inomhustemperaturen i våra bostäder är tillfredsställande.
Kontakta i första hand din hyresvärd eller bostadsrättsförening om du upplever problem med ventilationen eller temperaturen i din lägenhet. Om problemet inte går att lösa inom rimlig tid kan du vända dig till oss på miljöförbundet.
Ventilation och luftomsättning
Ventilationssystemet ska avlägsna fukt och föroreningar samt tillföra frisk luft. Din hälsa kan påverkas negativt om ventilationen inte fungerar eller om det är dålig luftomsättning. Dålig luftomsättning kan bero på att ventilationskanaler och ventiler inte har rensats och att filter inte bytts ut. Tecken på att ventilationen är otillräcklig kan vara att det bildas kondens på insidan av fönstren eller mögel på väggar eller innertak i badrummet. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att ventilationssystemet fungerar som det ska och att ventilationen kontrolleras regelbundet.
Inomhustemperaturer och drag
Söderåsens miljöförbund bedömning baseras på Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation och Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus.
Om temperaturen under en längre tid är under 18°C eller över 24°C bör orsakerna till temperaturen undersökas. Temperaturen ska vara uppmätt mitt i rummet en meter ovanför golvet.
För en behaglig inomhusmiljö rekommenderas temperaturer mellan 20 och 23°C. För känsliga grupper som exempelvis äldre och personer med funktionsnedsättningar bör temperaturen vara mellan 22 och 24°C.
Drag kan upplevas som kyla från otäta fönster och dörrar, tilluftsventiler och om det inte finns tillräckligt med uteluftsventiler i bostaden.
Ventilation och luftomsättning
Ventilationssystemet ska avlägsna fukt och föroreningar samt tillföra frisk luft.
Din hälsa kan påverkas negativt om ventilationen inte fungerar eller om det är dålig luftomsättning. Detta kan bero på att ventilationskanaler och ventiler inte har rensats eller att filter inte bytts ut.
Tecken på att ventilationen är otillräcklig kan vara förekomst av:
- kondens på insidan av fönstren,
- mögelpåväxt på väggar eller innertak i badrummet, eller
- lukter från andra rum eller från grannarnas lägenheter.
Det är fastighetsägaren som ansvarar för att ventilationssystemet fungerar som det ska och att ventilationen kontrolleras regelbundet.
Luften ska kännas frisk
Ventilationen ska fungera i din bostad. Frisk luft ska komma in och smutsig luft ska föras ut. Om det ofta luktar instängt eller blir imma på insidan av fönstren kan det var ett tecken på dålig ventilation. När du har fönster och dörrar stängda ska du inte få in lukter från dina grannar, till exempel matos eller tobaksrök.
Vad kan du själv göra?
- Håll ventiler öppna så att frisk luft kan komma in. Ventilerna brukar sitta i och vid fönsterna.
- Öppna fönster eller dörrar och vädra en kort stund för att få in frisk luft.
- Rengör frånluftsventiler (de som suger ut smutsig luft) i badrum och kök regelbundet. Ändra inte inställningen på ventilen.
- Sätt på köksfläkten vid matlagning och rengör fettfiltret i fläkten regelbundet.
Temperaturen inomhus ska vara bra
Din bostad ska inte vara för kall eller för varm. Det får inte heller vara för mycket drag från ventiler och fönster. Kontakta fastighetsägaren om det ofta är under 20 grader i din bostad, eller över 26 grader på sommaren.
Vad kan du själv göra när det är kallt?
- Placera inte möbler eller tunga gardiner framför element eftersom det gör att värmen inte kan spridas ut i rummet.
- Placera soffor och sängar mot innerväggar som är varmare än ytterväggar
Vad kan du själv göra när det är varmt?
- Använd persienner, gardiner eller markiser för att hålla solen ute.
- Vädra när det är svalare ute. Vid en värmebölja kan det vara bra att hålla fönster och dörrar stängda under dagen och i stället vädra under natten.
Tips och råd
Så här kan du förbättra luften i din bostad:
- Friskluftsventiler och vädringsfönster hålls öppna för bättre luftbyte.
- Ventiler i kök och badrum rengörs samt fettfilter i köksfläkt.
- Vädra ofta och ha korsdrag i korta stunder.
- Håll köksfönster stängda vid matlagning så att dina grannar inte störs av matos. Låt istället köksdörren stå på glänt och fönster i andra rum vara öppna.
- Installera inte köksfläkt utan att tala med hyresvärden, grannars ventilation kan påverkas.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 juni 2024