Gå till innehåll

Skadedjur och ohyra

Djur och insekter kan ställa till problem bland annat genom att angripa livsmedel, byggnader, virke och genom att sprida smittor. Djur som ofta upplevs som störande kan vara fåglar, insekter, råttor och möss. Här kan du läsa om vad du ska göra om du upptäcker skadedjur eller ohyra.

Om du upptäcker skadedjur eller ohyra i din lägenhet ska du direkt ta kontakt med din fastighetsägare, förvaltare eller bostadsrättsförening eftersom skadedjur kan spridas snabbt. Om problemet inte åtgärdas kan du kontakta oss på miljöförbundet.

Fastighetsägaren ansvarar för att förebygga mot skadedjur

Du som är fastighetsägare ansvarar för att förebygga skadedjur och ohyra och för att vidta lämpliga åtgärder om problem uppstår. Detta gäller även om hyresgästen är ansvarig för att det finns skadedjur. Om du som fastighetsägare har problem i din fastighet kan du kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera att du har en skadedjursförsäkring. Försäkringsbolaget brukar sedan kunna rekommendera en skadedjursbekämpare som du kan höra av dig till. I annat fall kan du på egen hand kontakta ett företag som bekämpar skadedjur.

Du kan läsa mer om hur du kan förebygger skadedjur och ohyra hos Folkhälsomyndigheten.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2023