Gå till innehåll

Skadedjur och ohyra

Djur och insekter kan ställa till problem bland annat genom att angripa livsmedel, byggnader, virke och genom att sprida smittor. Djur som ofta upplevs som störande kan vara fåglar, insekter, råttor och möss. Här kan du läsa om vad du ska göra om du upptäcker skadedjur eller ohyra.

Om du upptäcker skadedjur eller ohyra i din lägenhet ska du direkt ta kontakt med din fastighetsägare, förvaltare eller bostadsrättsförening eftersom skadedjur kan spridas snabbt. Om problemet inte åtgärdas kan du kontakta oss på miljöförbundet.

Fastighetsägaren ansvarar för att förebygga mot skadedjur

Du som är fastighetsägare ansvarar för att förebygga skadedjur och ohyra och för att vidta lämpliga åtgärder om problem uppstår. Detta gäller även om hyresgästen är ansvarig för att det finns skadedjur. Om du som fastighetsägare har problem i din fastighet kan du kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera att du har en skadedjursförsäkring. Försäkringsbolaget brukar sedan kunna rekommendera en skadedjursbekämpare som du kan höra av dig till. I annat fall kan du på egen hand kontakta ett företag som bekämpar skadedjur.

Du kan läsa mer om hur du kan förebygger skadedjur och ohyra hos Folkhälsomyndigheten.

Det ska inte finnas möss, kackerlackor, vägglöss eller andra skadedjur eller ohyra i din bostad.

Vad kan du själva göra?

  • Se till att skadedjur inte kommer åt mat eller matavfall.
  • Förvara till exempel mjöl, gryn och nötter i täta förpackningar.
  • Håll rent och städa regelbundet, även bakom spisen och i skåp, hyllor och lådor.
  • Kontrollera så att det inte finns skadedjur eller ohyra i varor, möbler eller bagage innan du tar in dem i bostaden.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 juni 2024