Gå till innehåll

Rester av bekämpningsmedel i dricksvattnet från vattenverken i Klintarp och Ljungbyhed

Häller vatten från en bringare till ett glas mot en blå bakgrund.

Resterna hittades efter en utökad provtagning av vattnet i området. Proverna visar på ett resultat som är långt under risknivå och innebär inte någon hälsorisk. Du kan fortsätta dricka och använda vattnet som vanligt.

Som VA-huvudmannen ska kommun informera konsumenterna när gränsvärdet överskrids vid dricksvattenproduktion. Livsmedelsverket har dock gjort en riskutvärdering som visar att uppmätta halter inte utgör någon risk för personer som dricker eller använder vattnet. Vilket innebär att dricksvattnet kan användas till matlagning och dryck precis som vanligt.

Vilka typer av rester har vi hittat i vattnet?

De ämnen som hittats i vattnet är Desfenylkloridazon och N,N Dimethylsulfamide (DMS). I vattenverket i Klintarp visar provresultaten halter över gränsvärdet för Desfenylkloridazon och i vattenverket i Ljungbyhed är halten över gränsvärdet för N,N dimethylsulfamide.

Var kommer föroreningen ifrån?

Desfenylkloridazon bildas när det numera förbjudna bekämpningsmedlet Kloridazon bryts ner. Även N,N dimethylsulfamide (DMS) är en nedbrytningsprodukt av ett förbjudet bekämpningsmedel,Tolyfluanid. Båda dessa bekämpningsmedel har tidigare använts på odlingsmark.

Vad händer nu?

Klippans kommuns VA-avdelning har att utöka provtagningen av bekämpningsmedelsresterna till fyra gånger per år vid vattenverken i Klintarp och Ljungbyhed. Antalet testningar ökas för att bevaka halterna av bekämpningsmedelsresterna.

Fakta: Gränsvärden

Gränsvärdet för rester av bekämpningsmedel i dricksvatten är från den 25 december 2003 gemensamt inom EU och är 0,1 mikrogram per liter (0,0001 mg/l) för en enskild substans och totalt maximalt 0,5 mikrogram per liter (0,0005 mg/l) om flera substanser förekommer i samma prov. Se fördjupad information om gränsvärden hos Livsmedelsverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hälsomässigt acceptabel högsta halt mikrogram per liter och dag
Substans


Vuxna

Barn (1-3 år)

Spädbarn (under 1 år)

Upptäckta halter i Klintarps vattenverk

Upptäckta halter i Ljungbyheds vattenverk

Desfenylkloridazon

600 µg/l

200 µg/l

133 µg/l

0,24 µg/l

-

N,N dimethylsulfamide (DMS)

600 µg/l

200 µg/l

133 µg/l

-

0,18 µg/l

 

Kontakt

Klippans kommun

Mathias Karlsson, VA-chef

Telefon 0435-28306

E-post: mathias.karlsson@klippan.se

 

Söderåsens miljöförbund

Helena Hager Enert, avdelningschef

Telefon 0435-782470

E-post: helena.hager.enert@smfo.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 april 2024