Gå till innehåll

Högriskområde för fågelinfluensa införs.

Två virus partiklar. 

Frå och med den 27 november 2023, införs högriskområde för fågelinfluensa i delar av Södra Sverige, inkl hela Skåne, eftersom SVA bedömt att risken för introduktion av högpatogen fågelinfluensa till fjäderfä från vilda fåglar nu ökar.

Högriskområdet innebär att i stort sammarestriktioner som gällt de senaste vintersäsongerna.

I högriskområde gäller bland annat:

  • Fjäderfä ska hållas inomhus, men undagsvis får vissa fjäderfä hållas utomhus om de annars utsätts för onödigt lidande: ankor gäss,och strutsfåglar samt hägnat fjädervilt får hållas inhägnade utomhus om de förhindras att komma i kontakt med vilda fåglarmed hjälp av till exempel nät, tak eller andra lämpliga sätt (inhägnader till andfåglar som hålls för vidmakthållande av stammen måste alltid vara helt täckta med nät under perioden oktober - maj.) Foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under skydd utomhus. Behållare med badvatten får användas i inhägnaden om den skyddas från vilda and- och vadarfåglar.
  • Andra fåglar i fångelskap, inklusiva hobbyflockar, ska hållas inhägnade. Med hobbyflockar menas alla fåglar som hålls i fångenskap där exempelvis ägg och kött enbart används i det egna hushållet eller om de är andra fåglar exempelvis sällskapsfåglar och papegojor. Badvatteni inhägnaden ska vara skyddat så att vilda and- och vadarfåglar inte kan förorena vattnet. Dessutom ska foder foder och dricksvatten ges inne eller under ett skydd utomhus.
  • Förbud mot utställningar, uppvisningar, tävlingar med mera där fåglar sammanförs.

Ytterligare information om fågelinfluensa, vad som gäller i högriskområde, karta över högriskområde mm finns på Jordbruksverkets webb: Fågelinfluensa - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Hjälp gärna till att sprida information i era kontaktnät om att högriskområde införs, vikten av att se över hygienrutiner i fågelbesättningar för att undvika direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar, att ta snabb kontakt med veterinär vid t.ex. ökad dödlighet, förändringar i foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd samt att rapportera fynd av döda vilda fåglar till SVA för övervakning av sjukdomen, https://rapporteravilt.sva.se/ Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 november 2023