Gå till innehåll

Nyhetsbrev Livsmedelskontroll September 2023

Liggande papperskasse med blandade matvaror på ett träyta. 

Söderåsens miljöförbund vill informera er verksamhet vad som är på gång inom livsmedelskontrollen. Nyhetsbrevet skickas ut till alla verksamheter som är registrerade för livsmedel eller dricksvatten.

Riskklassning

Som vi tidigare har informerat om håller vi på att riskklassa om alla registrerade verksamheter enligt Livsmedelsverkets nya modell. Vi har kommit halvvägs med arbetet. E-post med blankett är utskickade till alla verksamheter. Vi saknar dock
verksamhetsbeskrivningar från cirka 200 objekt. Vi ber er att skicka in blanketten så fort som möjligt eller ta kontakt med oss om ni inte fått blanketten. Blanketten finns även på vår hemsida.

Honung

År 2024 kommer miljöförbundet genom ett gemensamt projekt tillsammans med andra myndigheter kontrollera märkning och spårbarhet av honung. Detta för att verifiera att de uppgifter som ditt företag ger om honungen är korrekt samt att verksamheterna är registrerade.

Kontrollprojektet riktar sig främst till biodlare och företag som blandar eller förpackar honung men också huvudkontor och andra företag med egna
varumärken som har ansvar för livsmedelsinformationen.

Här kan du läsa om din anläggning ska registreras
och i så fall vart den ska vara registrerad. Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nya regler gällande matlådor och muggar för engångsbruk

Från 1 januari 2024 kommer det vara krav på att företag som erbjuder mat eller dryck i engångsmatlåda eller mugg även måste erbjuda återanvändbara alternativ. Men det finns undantag från reglerna. Orsaken är att man vill minska nedskräpningen samt minska resursanvändningen.

Det återanvändbara produkterna ska ha så liten negativ miljöpåverkan som möjligt. De återanvändbara matlådorna och muggarna ska ingå i ett rotationssystem så att de kan användas igen. Det är upp till marknadens aktörer att skapa dessa rotationssystem. På försäljningsstället ska konsumenter informeras om bland annat den miljöpåverkan som användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor ger upphov till och vilka fördelarna blir med en minskad förbrukning av dessa.

Undantag från kraven

Kraven gäller inte den som serverar mat i en engångsmugg eller engångsmatlåda som enbart består av papper eller kartong som inte har modifierats kemiskt på ett sätt som fördröjer nedbrytningen. Kraven gäller inte heller den som serverar dryck eller mat i färre än 150 engångsmuggar och engångsmatlådor per dag i genomsnitt. Från och med den 1 januari 2026 är det färre än 75 engångsmuggar eller engångsmatlådor som gäller.

Ny bokningstjänst

Vi vill vara tillgängliga för dig och ditt företag. Vi har lanserat ett nytt sätt att få kontakt med oss. Nu går det inte längre att ringa på vår servicetelefon. I stället så finns det en bokningstjänst för telefontider. Gå in på vår hemsida eller kontakta kundtjänst för att boka en tid då vi ringer upp dig. Du vet vilken dag och tid
vi ska komma i kontakt med dig och vi hinner förbereda oss för din fråga. Välkommen att boka en telefontid.

Energirådgivaren tipsar

Söderåsens miljöförbund erbjuder gratis rådgivning. Har ditt företag höga kostnader för kyla och värme? Vill ni ha hjälp att se över kostnaderna för el, tolka elfakturan eller få en genomgång av lokalerna? Är det dags att byta belysning, kylar eller kanske satsa på solceller? Då kan din kommunala och oberoende energi- och
klimatrådgivare hjälpa er helt gratis.
energiradgivning@smfo.se
Telefonnummer 0435 – 78 24 95

Vill du veta mer?

För mer information besök vår hemsida på www.smfo.se
Du är alltid välkommen att kontakta oss på Söderåsens miljöförbund antingen via vår växel 0435–782470, boka en telefontid i vår bokningstjänst på hemsidan eller mail info@smfo.se.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 september 2023