Gå till innehåll

Direktionens protokoll 10 maj 2022

Protokoll från direktionens sammanträde den 10 maj 2022.

Regnbågen, Folkets Hus, Klippan kl 08.30 -- 11.00.

Beslutande:

Lars Karlsson (S)

Irena Långberg (MP) tjg.ersättare

Jörgen Johnsson (M)

Torbjörn Ekelund (L) ordförande

Kent Lodesjö (S) tjg.ersättare

Krister Olsson (S)

Åsa Edvardsson (SD)

Per-Uno Nilsson (M) tjg.ersättare

Valter Titusson (S)

Stefan Svensson (SD)

Ej tjänstegörande;

Liselott Ljung (S)

Agneta Sörensson (M)

Conny Törnkrantz (SD)

Deltagande:

Charlotte Leander, miljöchef

Suzanne Eckerström, sekreterare

Helena Hager Enert, avd chef livsm och åldersbegränsade varor

Ola Öberg, avd chef Mark och vatten

Håkan Sjöström, praktikant

Utses att justera:

Åsa Edvardsson (SD)

Justeringens plats:

Fredag den 20 maj 2022, kl 11.00.

Sekreterare:

Suzanne Eckerström

Ordförande:

Torbjörn Ekelund

Justerare:

Åsa Edvardsson

Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag på förbundets hemsida.

Organ: Direktionen för Söderåsens Miljöförbund

Sammanträdesdatum: 2022-05-10

Datum då anslaget sätts upp: 2022-05-20

Datum då anslaget tas ner: 2022-06-13

Förvaringsplats för protokollet: Miljöförbundets arkiv

Underskrift: Suzanne Eckerström

Direktionens beslut

Åsa Edvardsson (SD) utses att justera dagens protokoll. Protokollet justeras fredag den 20 maj kl 11.00.

Direktionens beslut

Dagordningen godkänns.

Direktionens beslut

Direktionen beslutar att godkänna den ekonomiska uppföljningen för januari – mars 2022 och lägga den till handlingarna.

Direktionen beslutar att översända redovisningen från förvaltningen till medlems­kom­munerna.

Beskrivning av ärendet

Bakgrund

Miljöförbundet under hösten 2021 haft stora per­sonal­avgångar. Miljö­för­bundet har inte kunnat rekrytera personal då det under en period funnits en förväntan från med­­lems­kom­mun­er­na att miljö­för­bundet inte rekryterade personal i avvaktan på beslut om kommuns eventuella utträde ur kommunalförbundet. Anställnings­stoppet har nu hävts.

Budget 2022 samt miljöförbundets verksamhet har inordnats efter begränsade per­sonalresurser och en anpassad budget är antagen av Direktionen den 14 decem­ber 2021 med överskottsmål på +318 tkr.

För att påbörja återställningen av personalresurserna har rekrytering har satts i gång under slutet av april 2022. Samtidigt finns det utmaningar för miljö­förbundet att framstå som en attraktiv arbetsgivare och hitta rätt kompetens. Miljöförbundet be­dömer att det fortsatt kommer att saknas betydande personalresurser under hela 2022. Det tidigare rekry­terings­stoppets effekt kan även komma att påverka miljö­förbundets tillgång till personal­resurser under år 2023. Återupp­bygg­nadsarbetet är en långsiktig process.

Under den tid som det tar för miljöförbundet att återställa personalresurserna, riskerar till­syns­skuld fortsatt att uppkomma.

Prognos 2021

Intäkter i stort, större avvikelse

  • Större intäkter från årsavgifter (+ ca 1,1 mkr) än budgeterat i den anpassade budgeten. Samtidigt har den anpassade budgeten tagit hänsyn till att, på grund av personalresursbrist, en ekonomisk tillsynsskuld kan uppkomma till årets slut. Vilken då kommer att regleras i bokslutet och balansera de större intäkterna från årsavgifter.

Kostnader i stort, större avvikelse

  • Inga större avvikelser

Med de utmaningar som finns kring planering och utförande av miljöförbundets myndighetsutövning, främst den osäkra och begränsade tillgången till personal­resurser, är förutsägelser av avvikande årsutfall jämfört med budget på både kostnads och intäktssidan inte helt lätta att göra, men kan komma att balansera varandra.

Det finns i och med det inga tillräckligt starka framförda omständigheter för att avvika från antagandet att budgetmålet kommer att nås.

Det prognostiserade resultatet för helåret visar på ett positivt resultat enligt budget.

Underlag

Tjänsteutlåtande daterat 2022-05-03.

Expediering

Beslutet skickas till: Medlemskommunerna för kännedom

Direktionens beslut

Söderåsens miljöförbund beslutar att anta handlingsplan 2022 för att förbättra NKI-värden.

Söderåsens miljöförbund beslutar anta en övergripande plan för förbättrade NKI-värden.

Långsiktig plan för förbättrade NKI värden 2020 upphävs.

Beskrivning av ärendet

Mätningar av kundnöjdhet sker inom fyra av miljöförbundets fem medlems­kom­mun­er. Miljöförbundet har en målsättning att uppnå ett Nöjd-Kund-Index av minst 70. Resultatet har inte nått upp till 70 under flera år. Direktionen antog därför på sitt sammanträde den 5 maj 2020, § 41 en långsiktig plan för att förbättra NKI-värden.

Under år 2021 påbörjade miljöförbundet ett utökat analysarbete och anslöt sig till Sveriges kommuner och regioners webbportal. En första rapport togs fram under våren 2021. Rapporten redovisades på Direktionens sammanträde den 8 juni 2021, § 46 och förvaltningen fick ett nytt uppdrag att återkomma med en rapport av 2021 års resultat i mars 2022.

NKI-värdet för år 2021 hamnar på 62 och målet har inte nåtts. Även svarsfrekvensen har fortsatt minska för andra året i följd. Baserat på resultatet och analysen föreslog förvaltningen att den långsiktiga planen för att förbättra NKI revideras eller kom­plett­er­as och konkretiseras i en handlingsplan.

Direktionen beslutade på sammanträde den 22 mars 2022, § 18 att ge förvaltningen i uppdrag att lämna förslag på reviderad plan för ökade NKI-värden. Reviderad plan ska presenteras på direktionens sammanträde senast den 22 juni 2022.

Skäl för beslutet

Förbundet skall inom medlemskommunerna bedriva en effektiv och rättssäker myn­dighetsutövning. Verksamheten skall kännetecknas av kunskap, tydlighet och ett gott bemötande. Företag och enskilda ska erbjudas samma service som om myndigheten var inordnad i kommunen, och ha minst 70 NKI i SKR:s undersökning INSIKT.

Ett högt förtroende för myndigheten kräver ett långsiktigt, löpande arbete. En lång­siktig plan för att förbättra NKI-värdena har tidigare beslutats. Det bör därutöver finnas en konkret handlingsplan som komplement till den tidigare beslutade över­gripande planen.

Underlag

Tjänsteutlåtande 2022-05-02.

Expediering

Expedieras till medlemskommunerna för kännedom

Direktionens beslut

Direktionen noterar informationen och lägger den till handlingarna.

Ärendebeskrivning

  • Ordf. Torbjörn Ekelund informerade om medlemssamrådet som hölls 2022-04-26.
  • Helena Hager-Enert informerade om lagen om tobaksfria nikotinprodukter. Punkten kommer att komma upp för beslut i direktionen i juni. I höst kommer det även att behövas tas beslut om revidering av taxa och delegationsordning.
  • Charlotte Leander informerade om personalläget på miljöförbundet samt plan för rekrytering.
  • Charlotte Leander informerade om kommande besök från Länsstyrelsen, de har aviserat att de kommer till miljöförbundet den 9 juni 2022, då gäller det granskning av miljöbalkstillsynen.

Direktionens beslut

Direktionen godkänner redovisningen av delegationsbeslut tagna 2022-03-02 – 2022-04-30.

Besluten finns redovisade i bilaga som förvaras i pärm på Söderåsens miljöförbund.

Ärendebeskrivning

Direktionen har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande, miljöchef med möjlighet till vidaredelegering enligt beslut. Besluten ska redovisas på nästkommande direktionsmöte. Redovisningen innebär inte att det ankommer på direktionen att ompröva eller fastställa delegationsbesluten. Däremot får direktionen återta lämnad delegering eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som har beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut.

Direktionens beslut

Informationen noteras och läggs till handlingarna.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 oktober 2023