Gå till innehåll

Katt

Katter har rätt att röra sig fritt. Rätten har slagits fast i domstol och gäller både på din egen tomt och på andras tomter. Det är alltså varken fel eller någon olägenhet för människors hälsa om en eller flera katter rör sig och förorenar på din tomt.

Det har slagits fast i domstol att katter har rätt att röra sig fritt överallt, inte bara på ägarens tomt. Katters rätt att röra sig fritt betyder att avföring i rabatter, döda småfåglar eller nedhårade trädgårdsmöbler är något vi alla får acceptera ibland. Om du däremot möter en katt på din tomt får du freda dig genom att schasa iväg katten. Samma sak gäller om katten kommer in i din bostad genom en öppen dörr. Du får däremot aldrig skada katten på något sätt.

Om du är kattägare och har en utekatt bör du se till att den är steriliserad eller kastrerad enligt Jordbruksverkets djurskyddsregler, så att den inte kan föröka sig oplanerat. Som kattägare ska du även vara uppmärksam på om katten stör andra, följa kattens beteenden och lyssna på eventuella klagomål från grannar och närboende.

I vissa fall kan ett stort antal katter i en bostad eller ett begränsat område fara illa eller bli en olägenhet som måste tas om hand. Då ska du kontakta Länsstyrelsen.

  • Schasa iväg katten - men skada den aldrig!
  • Lägga ett lock över sandlådan om du vill undvika kattavföring.
  • Ta undan dynorna till utemöblerna och ordna med nät till altanens dörrar och fönster.
  • Köpa medel hos veterinären eller djuraffären som kan hjälpa mot katters urinmarkeringar och göra att du slipper lukten.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2023