Gå till innehåll

Kommunala föreskrifter

I Sverige finns lagar som gäller exempelvis miljö, trafik, ordning och säkerhet. De flesta kommuner har dessutom lokala regler, så kallade föreskrifter, som behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet för kommunens invånare.

På denna sida kan du läsa mer om några av de lokala föreskrifter som gäller för Söderåsens miljöförbunds medlemskommuner.

Har du frågor om miljö- och hälsoskyddsföreskrifter eller vattenskyddsföreskrifter? Då ska du kontakta oss på Söderåsens miljöförbund. Har du frågor de lokala föreskrifterna för renhållning? Kontakta då det renhållningsbolag som är verksamt i din kommun.

Har du frågor om lokala ordningsföreskrifter eller övriga lokala föreskrifter? Kontakta då din kommun. Överträdelser av lokala ordningsföreskrifter anmäls till den lokala polismyndigheten.

I våra fyra medlemskommuner finns lokala miljö- och hälsoskyddsföreskrifter som gäller för alla invånare och verksamheter. I förskrifterna finns regler som kan gälla för olika aktiviteter i kommunen.

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Pdf, 19.1 kB, öppnas i nytt fönster.

I våra fyra medlemskommuner verkar två renhållningsbolag. I Perstorp, Klippan och Örkelljunga kommun verkar Norra Åsbo renhållnings AB (Nårab) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och i Svalövs kommun verkar Landskrona Svalöv Renhållnings AB (LSR) Länk till annan webbplats..

Aktuella föreskrifter hittar du renhållningsboalgets eller kommunens hemsidan.

Vatten är ett viktigt livsmedel som kommunerna har en skyldighet att tillhandahålla. För att ge kommunerna möjlighet att fullgöra sin skyldighet finns det särskilda regler inom miljöbalken om inrättande av vattenskyddsområden med olika skyddsföreskrifter. Naturvårdsverkets karta för skyddad natur ger dig möjlighet att se vattenskyddsområden och skyddad natur i hela Sverige. Gällande föreskrifter finns också tillgängliga i kartverktyget.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 maj 2024