Miljöbladet - Industri februari 2025
.webp)
Nytt år innebär nya miljö-, års- och köldmediarapporter.
Vi hoppas att ni har fått en bra start på det nya året. Vi på industriavdelningen har inlett vårt arbete med högsta ambition och ser fram emot ett gott samarbete med er alla.
Nytt år, nya rapporter!
Efter att jul och nyårsandan har lagt sig börjar det bli dags att tänka på års- och miljörapporter för föregående år. Verksamheter med miljötillstånd ska lämna in en miljörapport via SMP senast den 31 mars. Om ni har verksamheten där det finns kyl-, frys eller värmpumpsutrustning som sammanlagt innehåller minst 14 ton koldioxidekvivalenter ska ni lämna in en köldmedierapport även detta senast den 31 mars.
Ni kanske driver en verksamhet som inte kräver tillstånd men där ni fått ett beslut från oss att årligen lämna in en årsrapport om hela eller utvalda delar av verksamheten - även dessa rapporter ska lämnas till miljöförbundet senast den 31 mars, förutom auktoriserade bilskrotar, där årsrapport ska lämnas in till oss senast den 28 februari.
Om tillsyn kopplat till köldmedia
Ska du konvertera eller installera en ny utrustning som innehåller köldmedier med en sammanlagd mängd på mer än 14 ton CO2e krävs anmälan till miljöförbundet innan installation.
Kontroller och andra ingrepp i köldmedieutrustning ska genomföras av certifierad personal från ett certifierat företag. Certifikatens giltighet kan du kontrollera på Incert Online. Mer information om köldmedia finns på vår sida om köldmedia.
Finns det en köldmedieutrustning med aggregat som enskilt eller tillsammans innehåller över 14 ton CO2e på en fastighet eller i ett fordon ska en årlig rapport inkomma. Rapporten ska visa genomförda läckagekontroller, skrotning och andra ingrepp i utrustningen och vara Söderåsens miljöförbund tillhanda senast den 31 mars efterföljande år.
Energi
Du vet väl om att kommunen erbjuder kostnadsfri och opartisk energirådgivning?
Ta chansen och få en genomgång av verksamhetens energianvändning. Du når energirådgivaren på 0413 - 78 24 95 eller energiradgivning@smfo.se Du hittar även mer information på www.energiochklimatradgivningen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Just nu finns det bland annat möjlighet att delta i bland annat Energilyftet – ett projekt där Energikontor Syd erbjuder kostnadsfri energicoaching. Läs mer på https://energikontorsyd.se/pagaende-projekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kontakta energirådgivaren för mer information.
Tak- och fasadtvätt
Visste du att det finns en anmälningsplikt för blästringsarbete på ytor som är större än 500 kvm? Högtryckstvätt, som används för att avlägsna exempelvis färg och missfärgningar från tak- och fasader, likställs med blästring.
När en yta större än 500 kvm ska blästras eller tvättas med högtryck för att avlägsna färg eller tvätta bort missfärgningar, gäller anmälningsplikt enligt Miljöprövningsförordningen (2013:251), kapitel 16, § 7. Detta innebär att en anmälan måste göras till miljöförbundet innan arbetet påbörjas. En tillsynsavgift tas ut enligt gällande taxa.
Vid tvätt av tak och fasader genereras vatten som kan vara förorenat. Föroreningarna kommer från gammal färg, tvättkemikalier och luftföroreningar som under lång tid samlats på byggnaden. Äldre byggnader kan även vara målade med färger som innehåller metallpigment, exempelvis bly.
I vissa fall rinner vattnet via gatubrunnarna till kommunens avloppsreningsverk, som kan ha begränsad kapacitet att rena alla de miljöfarliga ämnen som följer med tvättvattnet. Men vissa gatubrunnar leds direkt vidare till närmsta sjö eller vattendrag. Därför är det av största vikt att minimera utsläppen av föroreningar från tvättvattnet.
Oavsett om anmälningsplikt föreligger eller inte, krävs samma försiktighetsåtgärder för att skydda människors hälsa och miljön. Det innebär att du är skyldig att följa miljöbalkens hänsynsregler (kap. 2).
Reglerna omfattar bland annat krav på att:
- Du ska kunna visa att arbetet utförs på ett miljömässigt godtagbart sätt.
- Du ska ha tillräcklig kunskap för att förhindra eventuella skador på miljön.
- Du ska välja produkter som är minst skadliga för miljön.
- Du ska vidta skyddsåtgärder för att undvika olägenheter för hälsa och miljö.
I praktiken innebär detta att:
- Du har ansvar för att skydda omgivningen från störningar, exempelvis buller, stoft och vattenstänk från rengöringen.
- Du ska känna till om det material som ska blästras eller tvättas bort innehåller miljöfarliga ämnen. Exempel på miljöfarliga ämnen är bly, kadmium, krom, arsenik, tenn och PCB.
- Du ska även vara medveten om huruvida de rengöringsmedel som används innehåller miljöfarliga ämnen, särskilt sådana som är märkta med "död fisk"-symbolen.
Om förpackningsavfall från verksamheter
Sist men inte minst, vill vi lyfta fram frågan om förpackningsavfall. Om förpackningsavfall uppstår i din verksamhet har du en skyldighet att sortera det. Det förväntas att verksamheten åtminstone sorterar ut följande fraktioner:
- papper och kartong,
- plast,
- metall,
- färgat glas,
- ofärgat glas,
- plastflaskor och metallburkar som är avsedda för ett retursystem enligt 4 kap. 3 § förordningen (2022:1274) om producentansvar för förpackningar,
- trä och,
- övrigt förpackningsmaterial (det kan vara förpackningar av kork, porslin, keramik, tyg med mera)
farligt avfall (oavsett om själva förpackningsmaterialet klassas som farlig eller om det blivit förorenat under tillverkningen eller användningen).
Det är du som har förpackningsavfallet som är ansvarig för att det sorteras och miljöförbundet anser att det bör ske på den plats där avfallet uppstått, det vill säga i din verksamhet. Många avfallsbolag erbjuder så kallade "bland-containrar" med möjlighet att köpa sorteringen på avfallsanläggningen men miljöförbundet anser inte att det uppfyller kraven i avfallsförordningen om sortering nära källan.
Om du behöver slänga förpackningar som innehåller avfall, till exempel förpackad mat, leksaker eller elektronik så ska du sedan den 1 januari 2024 separera förpackningen från innehållet innan du slänger det. I vissa särskilda fall går det att få dispens från kravet på att skilja på förpackningar och innehållet som blivit avfall. Förutsättningar för dispens anges i 3 kap. 16 § i avfallsförordningen och dispens söks skriftligen hos miljöförbundet.
Mer information finns hos Naturvårdsverket på
Med önskan om en bra vår,
industrigruppen
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 12 februari 2025