Gå till innehåll

Miljöbladet - Industri november 2024

Översvämmat dike.

Välkommen till första utskicket av Miljöbladet - Industri, ett nyhetsbrev från Söderåsens miljöförbund. Så här i slutet av året och med den mörka och blöta årstiden framför oss fokuserar vi på temat Dagvatten, ett aktuellt ämne som berör de allra flesta verksamheter.

Vad är dagvatten?

Dagvatten är tillfälliga flöden av exempelvis regnvatten, smältvatten från snö, spolvatten och framträngande grundvatten som rinner från ytor där vattnet hindras att infiltrera, tränga ner i marken. Det kan vara från takytor, hårdgjorda ytor runt byggnader eller naturliga marker med låg förmåga att svälja vatten.

Större mängder dagvatten kan orsaka skador på byggnader, andra installationer och ytorna runt byggnader och behöver därför tas om hand och avledas. Det vanligaste sättet att hantera dagvatten är att samla upp det i ett ledningssystem för att leda bort det från fastigheten. Inom planlagda områden leds det vanligen ut i ett kommunalt ledningssystem för vidare avledning.

En vanlig missuppfattning är att dagvattnet renas i kommunens reningsverk men faktum är att merparten av allt dagvatten i Sverige leds rakt ut i ett vattendrag, en sjö eller i havet.

Vanliga föroreningar i dagvatten

Dagvatten kan innehålla flera olika typer av föroreningar beroende på verksamhetens art och de ytor vattnet rinner över. Några av de vanligaste föroreningarna är:

  • Tungmetaller (till exempel bly, zink, koppar) från trafik, kemikalier och byggnadsmaterial
  • Olja, bensin och diesel från parkeringsytor och vägtrafik
  • Fosfor och kväve från avgaser, gödningsmedel och andra kemikalier
  • PFAS från industriprocesser, brandskum och andra kemiska produkter

Att ha kunskap om vilka föroreningar dagvatten från din verksamhet kan innehålla är en viktig del av din egenkontroll.

Varför är dagvatten viktigt i egenkontrollen?

Dagvatten är en viktig del av miljöbalkens krav på verksamheter och verksamhetsutövare har ett tydligt ansvar för att hantera dagvatten på ett miljövänligt och hållbart sätt.

Om det saknas rutiner för dagvattenhantering kan det leda till förorening av mark och grundvatten och det kan även få ekonomiska konsekvenser i form av krav på åtgärder från myndigheter. Att förebygga problemen är ofta enklare och billigare än att lösa dem i efterhand.

Tips!

Om ni har några frågor eller behöver stöd i arbetet med er dagvattenhantering eller egenkontroll, tveka inte att höra av er till oss eller ta upp frågan vid nästa tillsynsbesök.

Släckvatten och ansvar för sanering – så här kan du förbereda dig

När är en brand inträffar används vatten för att släcka elden. Beroende på hur stor branden är och vilket material som brinner, kan det rinna ut stora mängder av förorenade släckvatten. Om detta släppas ut i vattendrag eller avloppssystem kan det orsaka allvarlig miljöpåverkan.

Räddningstjänsten har ansvaret för själva släckningsarbetet, men som verksamhetsutövare kan du få ansvaret för att hantera och sanera mark, vatten och avloppssystem om släckvattnet sprids och orsakar föroreningar.

För att vara förberedd rekommenderar miljöförbundet att alla verksamheter har en släckvattenplan som en del av sin egenkontroll. Här är några punkter som planen bör innehålla:

  • Riskbedömning och föroreningskällor
    Tänk igenom vilka ämnen som kan finnas i din verksamhet som kan påverkas av släckvattnet. Har du kemikalier, olja eller brandfarliga vätskor? Hur kan släckvattnet sprida dessa ämnen om de blandas?
  • Rutin för hantering och avledning
    Hur ska släckvattnet tas om hand om en brand skulle inträffa? Har du anläggningar som kan hjälpa till att hantera vattnet, som en dagvattendamm med avstängningsventil? Finns det dagvattenbrunnar som kan behöva täppas till för att hindra spridning?
  • Åtgärder för rening av släckvatten
    Om släckvattnet är förorenat, vilka åtgärder kan behövas för att rena det? Vem i din verksamhet är ansvarig för att se till att rätt åtgärder vidtas.
  • Förebyggande åtgärder
    Det är bra att ha rutiner för att öva och uppdatera släckvattenplanen, särskilt om verksamheten förändras. Det hjälper er att vara förberedda på det oväntade och säkerställa att alla vet vad de ska göra.

Tips!

Ha en dialog med räddningstjänsten om hur släckvattnet ska hanteras på din verksamhet. Det kan vara bra att ha en plan för samarbete så att alla vet vad som behöver göras under en brand.

Vilka frågor kopplade till dagvattenhantering kan du förvänta dig i tillsynen?

  • Dagvattenavledning
    • Finns det dagvattenbrunnar på fastigheten?
    • Var tar dagvattnet vägen efter att det lämnat fastigheten?
    • Är dagvattnet rätt kopplat (avledning är separerat från spillvatten)?
    • Finns lokalt omhändertagande av dagvatten inom verksamhetsområdet?
  • Kunskap om föroreningar
    • Vilka föroreningar kan din verksamhet förväntas sprida till dagvattnet?
    • Varifrån kommer de största belastningar?
    • Finns utrustning för att avskilja oljeutsläpp?
  • Egenkontroll och rutiner kopplade till dagvattenhantering
    • Finns rutiner kopplade till er dagvattenhantering?
    • Finns släckvattenplan?
    • Finns beredskap i form av rutin för att kunna stoppa förorenat dagvatten innan detta leds vidare ut i recipient?

Några sista tips från oss!

Förebygg

Det kommer att regna så säkerställ att det finns plats på ditt verksamhetsområde för att samla upp vattnet så att det inte orsakar skador på din eller någon annans verksamhet.

Kartläggning

Det förekommer att avloppsledningar är felkopplade vilket kan orsaka problem. En kartläggning av ledningar och brunnar är därför ett bra kunskapsunderlag.

Samarbeta med kommunen

Kommunen ansvarar för dagvatten från allmänna ytor men inte på enskilda fastigheter. Håll dig uppdaterad kring kommunens dagvattenpolicy, dagvatten-plan och Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp, ABVA.

Reningslösningar

Om det finns risk för föroreningar behöver du fundera över om extra rening behövs så att din verksamhet inte bidrar till att sprida föroreningarna vidare.

Provtagning

Sätt upp rutiner för årlig provtagning av dagvatten och analysera eventuella föroreningar.

Avslutande ord om klimatanpassning

Klimatförändringarna är här och det är hög tid att börja tänka på hur vi kan anpassa oss – både som företag och som samhälle. Det handlar inte om att få panik, utan snarare om att vara förberedd och tänka smart för framtiden. Genom att ta små, kloka steg idag kan vi undvika större problem imorgon.

Läs mer på https://klimatanpassning.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 november 2024