Miljöbladet - Lantbruk
Miljöbladet är ett nyhetsblad som vi på Söderåsens miljöförbund tagit fram för att informera er verksamhet om vår tillsyn och en del nyheter inom miljöområdet.
Nyheter angående några stöd och bidrag
Stöd till samarbete – Livsmedel och besöksnäring
Sverige, och Skåne, behöver stärka beredskaps-förmågan och trygga försörjningen av inhemska livsmedel. Med detta i fokus utlyser Läns-styrelsen 3 000 000 kronor till samarbetsprojekt som gynnar lokal livsmedelsförsörjning och små-skalig livsmedelsförädling, kopplat till betande djur.
Utlysningen är öppen mellan den 1 oktober och den 31 december 2024. Nya utlysningar planeras även 2025 samt under 2026 och 2027.
Bidrag för åtgärder i ängs- och betesmarker
Naturvårdsverket erbjuder ersättning för att restaurera igenvuxna marker till ängs- eller betesmarker. Ansökan görs via länsstyrelsen Skåne som planerar öppna för ansökningar under hösten 2024. Tanken är att stödet ska beviljas och betalas ut under 2025.
Produktionsstöd för biogas
Tidigare har Jordbruksverket haft ansvar för stödet för produktion av gödselbaserad biogas, men från och med den 1 januari 2024 har Energimyndigheten tagit över ansvaret för hanteringen av stödet. Utlysningen för stöd avseende 2024 kommer öppna i mitten av november och stänga 15 december 2023.
Sprängämnesprekursorer
Sprängämnesprekursorer är kemiska föreningar som kan användas för tillverkning av sprängmedel och de omfattas av särskilda krav när det gäller hantering och förvaring. Tillsynsansvaret delas mellan flera olika myndigheter. Inom miljötillsynen kontrollerar vi på Söderåsens miljöförbund bland annat märkning, säkerhetsdatablad och förvaring av kemikalier.
Sprängämnesprekursorer inom lantbruket kan vara:
Mineralgödsel och andra produkter som innehåller mer än:
- 16 vikt% kväve från ammoniumnitrat (N>16, motsvarar mer än 45,7 vikt% ammoniumnitrat).
- Salpetersyra, halt över 3 vikt%.
- Svavelsyra, halt över 15 vikt%.
- Väteperoxid (vätesuperoxid), halt över 12 vikt%.
Använder och/eller förvarar du produkter som klassas som sprängämnesprekursorer kontrollerar vi att:
- rutin för förvaring och användning finns.
- kemikalierna förvaras säkert och enligt säkerhetsdatabladens anvisningar.
- säkerhetsdatablad finns tillgängligt.
- aktuella kontaktuppgifter till miljöförbund, räddningstjänst och polis finns i anslutning till kemikalieförvaringen.
Mer information och lagstiftning finns på:
Utgångsämnen till hemgjorda sprängämnen – sprängämnesprekursorer (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och här hittar du även faktabladen Var vaksam på din mineralgödsel och Yrkesmässig användning av sprängämnesprekursorer.
Hantering av farligt avfall
Vi får många frågor om vad som gäller vid hanteringen av farligt avfall. Nedan har vi sammanfattat de viktigaste sakerna. Du kan hitta mer information om lagar och regler samt mall för avfallsjournal i bland annat Miljöhusesyn.
Om du kör farligt avfall på egen hand
- Enligt Avfallsförordningen (2020:614) 5 kap. 7§ ska anmälan om transport av farligt avfall som uppkommit i egen verksamhet göras till Länsstyrelsen. Anmälan gäller i 5 år. Anmälan gäller för transport av upp till 100 kg eller 100 liter/år. Behöver du transportera mer avfall än så krävs tillstånd, alternativt att du anlitar en godkänd transportör.
- Anteckningar över avfallet ska göras i avfallsjournal eller motsvarande innan transport. Anteckningarna ska tas med vid transporten och sedan sparas i minst 3 år. (Avfallsförordningen (2020:614) 6 kap. 1 och 6§§)
- Efter transport ska farligt avfall inrapporteras till Naturvårdsverket. Inrapportering ska ske inom två dagar efter att avfall transporterats. (Avfallsförordningen (2020:614) 6 kap. 11§).
- Att inte rapportera in i tid till Naturvårds-verket eller att inte föra avfallsjournal kan medföra miljösanktionsavgift. (11 kap. 8b§ och 9§ Förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter)
- Information om och länkar till rapportering till Naturvårdsverket finns på https://www.naturvardsverket.se/verktyg-och-tjanster/e-tjanster/avfallsregistret/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du köper transport av farligt avfall
Väljer du att anlita utomstående, godkänd transportör för att ta hand om avfallet behöver du inte göra anmälan till Länsstyrelsen. Dokumentation över inköpt transport ska sparas i minst 3 år och kunna visas vid inspektion. Transportörerna brukar även erbjuda tjänsten att rapportera in till Naturvårdsverket, men det är även möjligt att sköta den biten själv. Det ska framgå av dokumentationen om det är de som sköter transporterna eller du själv som ansvarar för inrapportering till Naturvårdsverket.
Invasiva arter
Som markägare är du skyldig att förhindra att invasiva växter på din mark sprider sig.
På Naturvårdsverkets sida Bekämpning av invasiva främmande växter på land (natur-vardsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du information och råd om hur du bäst bekämpar arter som jättebalsamin, jätteloka och parkslide.
All hantering och transport av växtavfallet medför risk för spridning och det är bra att tänka igenom hur avfallet kan transporteras så att spridning undviks. Kontakta återvinningscentral eller avfallsanläggning innan du startar en bekämpning för att ta reda på var och hur du ska göra dig av med avfallet.
Information om att ett nyhetsbrev lagts upp skickas via SMS. Vill du inte ha infromationen eller en pdf-kopia, kontakta info@smfo.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 16 oktober 2024