Gå till innehåll

Nyhetsbrev Livsmedelkontroll Juni 2023

Liggande papperskasse med blandade matvaror på ett träyta. 

Söderåsens miljöförbund vill informera er verksamhet vad som är på gång inom livsmedelskontrollen. Nyhetsbrevet skickas ut till alla verksamheter som är registrerade för livsmedel eller dricksvatten.

Omklassning och ny riskklassningsmodell

Arbetet med att klassa om alla registrerade verksamheter fortsätter och uppmaning om att inkomma med uppgifter har skickats ut till drygt hälften av alla registrerade verksamheter.

Alla verksamheter kommer klassas om under 2023. Har din verksamhet inte fått uppmaningen att inkomma med uppgifter än så finns blanketterna på miljöförbundets hemsida, under livsmedel och sedan blanketter för verksamhetsbeskrivning. Vill du läsa mer om riskklassningsmodellen kan du gå in på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Begränsade telefontider under sommaren

Mellan den 5 juni och 18 augusti är telefontiderna följande:
Måndagar mellan 9–10
Fredagar mellan 13–14

Övriga tider går det bra att skicka e-post till oss. Se kontaktuppgifter längst ner i nyhetsbrevet.

Operativt mål om ekologiska varor

Under 2024 så kommer miljöförbundet att kontrollera livsmedelsverksamheter efter primärproduktionsledet som hanterar och säljer ekologiska produkter som en del av Livsmedelsverkets operativt mål 5.

Verksamheter som;

  • släpper ut ekologiska produkter på marknaden
  • producerar, bereder, distribuerar eller lagrar ekologiska produkter eller produkter under omställning,
  • importerar sådana produkter från ett tredje land,
  • exporterar sådana produkter till ett tredje land

ska anmäla detta till Livsmedelsverket när det gäller ekologiska livsmedel innan de släpper ut ekologiska produkter eller produkter under omställning. Omställning innebär tiden då verksamheten ställer om primärproduktionen till ekologisk. Verksamheten följer reglerna för ekologiskt. Storhushåll omfattas inte av lagstiftningen om ekologisk produktion.

Certifikat

Anmälda aktörer ska inneha ett certifikat för att få släppa ut ekologiska produkter eller produkter under omställning på marknaden. För att få ett certifikat ska de anmälda aktörerna certifiera sin verksamhet hos ett kontrollorgan.

Undantag från anmälan och certifikat

Aktörer som säljer färdigförpackade ekologiska livsmedel direkt till slutkonsumenter är undantagna från kravet på anmälan.
Aktörer som säljer oförpackade livsmedel, det vill säga inte färdigförpackade livsmedel, direkt till slutkonsument är under vissa förutsättningar undantagna från kravet att ha ett certifikat.

Mer information om ekologiska livsmedel, anmälan och undantag finns på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Folköl på serveringsställen

Vill du sälja folköl på ett serveringsställe, exempelvis restaurang, café eller pizzeria är det kommunen du ska anmäla din verksamhet till. Miljöförbundet utför endast handläggning och tillsyn av folköl i butiker.

Elstöd till företag

Den 30 maj öppnade Skatteverkets e-tjänst för ansökan om elstöd till företagare. Sista dagen för ansökan är den 25 september 2023. Du söker elstödet via Skatteverkets e-tjänst och hittar mer information på Skatteverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Energirådgivaren tipsar

På Energikontoret Syd hittar du som har livsmedelsbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., hotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., restaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller bageri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bra guider för hur du kan spara energi i din verksamhet. Du kan även alltid få gratis energiråd och genomgång av din verksamhet av kommunens energi- och klimatrådgivare – ring 0435-78 24 95 eller skriv till energiradgivning@smfo.se

Vill du veta mer?

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Söderåsens miljöförbund antingen via vår växel 0435–782470, servicetelefon 0435–782430 (se hemsidan för telefontider) eller e-post info@smfo.se.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 juni 2023