Gå till innehåll

Söderåsens miljöförbund har nöjdare kunder än någonsin tidigare!

Grönt stapel diagram med stadig tillväxt och grön pil som följer utvecklingen.

Söderåsens miljöförbund är både en uppskattad myndighet och håller hög kvalitet. Det visar granskning från Länsstyrelsen såväl som den pågående mätningen i Öppna jämförelse Företagsklimat 2022 från SKR (Sveriges kommuner och Regioner).

- Det är fantastiska resultat, säger Torbjörn Ekelund (L) ordförande i direktionen för Söderåsens. Jätteroligt att miljöförbundet får gott betyg och visas uppskattning för sitt arbete.

Länsstyrelsen har under 2022 besökt miljöförbundet för uppföljning och utvärdering av förbundets miljöbalkstillsyn år 2021. Resultatet från uppföljning visar på punkt för punkt, nästan enbart på posi­tiva resultat och en förbättring sedan den senaste granskningen för några år sedan.

- Vi på förvaltningen är glada för bekräftelsen att förbundet har utvecklats och är en bra och rättssäker myndighet, säger Charlotte Leander miljöchef/förbundschef på Söder­ås­ens miljöförbund. Särskilt viktigt är omdömet att miljöförbundet säkerställer en oberoende till­syn också när det gäller beslut av kommunala verksamheter. Detta oberoende är svårt att uppnå om miljöförvaltningen är en del av en kommun.

Det negativa som lyfts fram är bristen på personalresurser.

- Här har länsstyrelsen självklart rätt, säger Charlotte Leander. Miljöförbundet förlorade mycket personal under hösten 2021. Samtidigt fanns en förväntan från kommunerna att vi inte skulle rekrytera personal i avvaktan på beslut om Bjuvs kommuns eventuella utträde ur kommunal­förbundet.

Under 2022 har förbundet fått acceptens från kommunerna att nyrekrytera vilket förbättrat både personalläget och ekonomin.

Direktionen beslutade 2020 om en övergripande plan för förbättrade NKI-värden (Nöjd kundindex). Planen har sedan utvecklats efter hand. Detta har resulterat i att förbundet nu har det högsta NKI-värdet i förbundets historia.

- Vi tror att det är det långsiktiga arbetet från 2020 kompletterat med en förnyad och ökad satsning under 2022, tillsammans medlemskommunerna, som vi nu börjar se resultatet av, säger Torbjörn Ekelund. Jag är helt övertygad om att miljöförbundet kommer att kunna ge ännu bättre service framöver, vilket även kommer att resultera i ännu bättre betyg framöver.

Nu tillsätts en ny direktion som ett resultat av höstens val. Den nya direktionen tar över i samband med årsskiftet.

- Det känns skönt att överlämna en myndighet till den nya direktionen som är betydligt mer professionell och levererar rättssäker tillsyn och en bättre verksamhet, än vilket var fallet för fyra år sedan, avslutar Torbjörn Ekelund.

För mer information kontakta Torbjörn Ekelund (L) ordförande i direktionen för Söderåsens miljöförbund på telefon 070-689 56 31 eller Charlotte Leander miljöchef/förbundschef på Söderåsens miljöförbund på telefon 0435-78 24 20.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 januari 2023