Direktionens protokoll 18 mars 2025
Protokoll från direktionens sammanträde den 18 mars 2025.
Tid och plats
Söderåsens Miljöförbund, Storgatan 50 C, Klippan kl 08.30
Närvarande
Beslutande:
William Garpenholm (VF) vice ordf.
Torbjörn Ekelund (L) tjg.ersättare
Kerstin Gustafsson-Andersson (C)
Theresa Rosbäck (M) Ordf.
Kent Hamacek (VIP)
Arne Silfvergren (S)
Conny Törnkrantz (SD) tj.g ersättare
Ej tjänstgörande:
Valter Titusson (S)
Ida Blomberg (SD)
Rickard Andersson (SD)
Gunnar Edvardsson (KD)
Deltagande:
Charlotte Leander, miljöchef
Suzanne Eckerström, sekreterare
Helena Hager Enert, avd.chef Livsmedel o åldersbegr.varor & Hälsoskydd
Ola Öberg, avdelningschef Miljöskydd, Mark & Vatten
Amanda Lindahl, praktikant
Justering
Utses att justera:
Conny Törnkrantz (SD)
Justeringens plats:
Fredag den 21 mars 2025 kl 12.00, digital justering
Anslag/Bevis
Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag på förbundets hemsida.
Organ: Direktionen för Söderåsens Miljöförbund
Sammanträdesdatum: 18 mars 2025
Datum då anslaget sätts upp: 21 mars 2025
Datum då anslaget tas ner: 13 april 2025
Förvaringsplats för protokollet: Miljöförbundets arkiv
Underskrift: Suzanne Eckerström
§8 Val av justerare
Direktionens beslut
Conny Törnkrantz (SD) utses att justera dagens protokoll. Protokollet justeras fredag den 21 mars kl 12.00.
§9 Godkännande av dagordning
Direktionens beslut
Dagordningen godkänns.
§10 Årsredovisning 2024
Direktionens beslut
Direktionen godkänner årsredovisningen för år 2024 som översändes till revisionen för granskning och till medlemskommunerna för kännedom.
Beskrivning av ärendet
Bjuvs kommun lämnade med kort varsel miljöförbundet vid årsskiftet 2022/2023. Förändringen skapade ekonomisk obalans för miljöförbundet och inverkade på arbetsmiljön, möjligheten att vara en attraktiv arbetsgivare, behålla och rekrytera personal.
Under året har både miljöförbundet och kommunfullmäktige i medlemskommunerna vidtagit åtgärder som långsiktigt kommer att påverka miljöförbundets ekonomiska förutsättningar positivt.
- Det finansiella målet, att förbundet ska ha ett överskott på 1,5 % av omsättningen, har uppnåtts. För helåret finns ett positivt resultat på 325 tkr, en positiv budgetavvikelse på 291 tkr, från budgetmålet på + 34 tkr.
- Efterdebiteringen infördes den 1 januari 2024 inom miljöbalkstillsyn samt för tillsyn inom åldersbegränsade varor. Sedan den 1 januari 2023 sker redan efterdebitering inom livsmedelskontrollen.
- Medlemskommunerna har fattat beslut om höjning av taxans timavgift, vilket trädde i kraft den 1 april 2024.
- Medlemskommunerna har fattat beslut om höjning av medlemsbidraget, vilket trädde i kraft 1 januari 2025.
- Miljöförbundet har tagit fram ett verktyg (Dashbord) för att löpande kunna följa det verksamhetsmässiga och ekonomiska utfallet.
- Miljöförbundet medverkade som ett gott exempel på Sveriges Kommuner och Regioners taxedag den 30 maj 2024 och presenterade hur förbundet arbetar med att göra den ekonomiska och verksamhetsmässiga uppföljningen visuell, transparent och tillgänglig för all personal.
- Miljöförbundet fick också möjlighet att informera och berätta om livsmedelstaxan och efterdebitering på taxedagen. Miljöförbundet är ett positivt exempel på att man kan hitta lösningar för att få ekonomin inom livsmedelskontrollen att balansera. Men även att övergången till efterdebitering varit positiv för medarbetarna. Över 100 kommuner deltog och lyssnade. Förbundets arbetssätt och redovisningar mötte stor nyfikenhet och intresse.
- Miljöförbundet har bedrivit planerad tillsyn inom sina olika tillsynsområden och uppnått de verksamhetsmässiga målen i stort.
Sammanfattningsvis bedriver miljöförbundet en välplanerad och effektiv verksamhet och den ekonomiska anpassningen till de nya förutsättningarna som gäller efter Bjuvs utträde har börjat ge effekt.
Underlag
Tjänsteutlåtande daterat 2025-02-24
Bilagor
Årsredovisning 2024 med bilagor
Expediering
Beslutet skickas till:
Revisorerna för Söderåsens miljöförbund
Medlemskommunerna
§11 Budgetram 2026
Direktionens beslut
Direktionen beslutar att godkänna budgetramen för 2026 samt översända förslag till mål och budgetram för år 2026 till medlemskommunerna för samråd.
Beskrivning av ärendet
Direktionen ska för varje år fastställa mål och budgetram för nästkommande år. Innan beslut ska förslaget översändas till medlemskommunerna för samråd.
Budgetramen är baserad på förslag till intern budget 2025 och flerårsbudget 2026-2027 som antogs av direktionen 2024-12-10 § 86.
Söderåsens miljöförbunds budget för år 2025 är i balans. Detta tack vare höjning av taxornas timavgifter från 1 april 2024 samt höjningen av medlemsbidraget från 1 januari 2025. Samtidigt är målsättningen under verksamhetsåret 2025 att återta det stora ekonomiska underskott som uppstod under år 2023. Det görs genom att förbundet minskar andelen tillsyn som endast kan skattefinansieras och ökar mängden avgiftsfinansierad tillsyn. Strävan är en fördelning 30/70.
Från år 2026, kommer miljöförbundet återgå till ”normal” fördelning (40/60) mellan skattefinansierad och avgiftsfinansierad verksamhet och förstärka myndighetsutövning som endast kan bekostas med skattemedel.
Övergripande mål för 2026
- Miljöförbundet skall verka för en hållbar utveckling, både i sin roll som stöd åt medlemskommunerna och i sin myndighetsroll
- Tillsynen skall vara riskbaserad och främst vara förebyggande
- Förbundet skall inom medlemskommunerna bedriva en effektiv, rättvis och rättssäker myndighetsutövning. Verksamheten skall kännetecknas av kunskap, tydlighet och ett gott bemötande.
Mål för personal 2026
- Förbundet skall vara en arbetsplats där personalen trivs och känner stolthet över det vi presterar. Gemenskap, trygghet och arbetsglädje är grunden för ett gott arbete.
- Alla medarbetare skall ges möjlighet till utveckling
Finansiellt mål 2026
- Avgifter (timtaxan) för kontroll och tillsyn ska uppnå full kostnadstäckning.
- Överskottsmålet på 1,5% av omsättningen.
Budgetram 2026
- Budgetram för 2026 beräknas på en omsättning av 24,6 mkr.
- Ökad K-faktor med 3,0 % (beräknad PKV index 2025)
- Medlemsbidrag med 194 kr/invånare, oförändrat invånarantal.
Underlag
Tjänsteutlåtande daterat 2025-02-27
Bilaga
Budgetram 2026
Expediering
Beslutet skickas till: Medlemskommunerna
§12 Förslag till reviderade lokala föreskrifter med anledning av förändringar av gällande lagstiftning
Direktionens beslut
Ärendet återremitteras till förvaltningen för förtydligande, ärendet tas upp på nästa sammanträde (6 maj 2025).
Förslag till beslut
Direktionen ställer sig bakom förslag till reviderade gemensamma lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön som förvaltningen upprättat och överlämnar förslaget till medlemskommunerna för antagande.
Kommunfullmäktige i medlemskommunerna föreslås fatta beslut med följande lydelse:
Kommunfullmäktige beslutar att godkänna Söderåsens miljöförbunds förslag på reviderade gemensamma lokala föreskrifter. De reviderade lokala föreskrifterna träder i kraft 1 januari 2026 se bilaga.
Skäl för beslutet
Regeringen har beslutat om nya bestämmelser om hur trädgårds- och parkavfall ska hanteras. Bestämmelserna gäller från och med den 18 februari 2025 och finns i 3 kap. avfallsförordningen (2020:614). Bestämmelserna innebär i korthet att
- en definition av trädgårds- och park avfall har införts
- fastighetsägare får i vissa fall elda trädgårds- och parkavfall. Kommunen kan dock föreskriva om begränsningar och förbud. Detta får då regleras i de kommunala avfallsföreskrifterna
- trädgårds- och parkavfall får eldas i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har fått tillstånd enligt ordningslagen
Bestämmelser om att kommunen kan begränsa eldning med stöd av 40 § Förordningen (1998:899) om miljöfarligt avfall upphör att gälla den 31 december 2025.
Förändringarna i gällande lagstiftning motiverar en översyn av de lokala föreskrifterna för att skydda människors hälsa och miljön för att anpassa dessa till kommande ändring.
Föreslagen revidering är att följande skrivning stryks från 8 §; Eldning av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom områden med detaljplan är förbjuden under tiden 1 april - 30 september, med undantag för valborgsmässoeld den 30 april.
Vill kommunerna även fortsättningsvis begränsa eldning av trädgårds- och parkavfall kan de lokala renhållningsordningarna behöva revideras. En sådan översyn kan fullföljas i varje enskild kommun, lämpligen med stöd av kommunens avfallsbolag.
Övriga föreslagna revideringar
Övriga föreslagna förändringar föreslås genomföras för att förtydliga och förenkla de lokala föreskrifterna samt också harmonisera med många andra kommuner i Sverige.
2 § (djurhållning) hållande av tupp /eller hållande av fler än fem hönor och giftorm inom detaljplanerat område.
5 § (värmepumpsanläggning) Borttagen text: Anmälan eller tillstånd enligt denna paragraf krävs inte för värmepumpsanläggning som kräver tillstånd enligt 5 § eller anmälan enligt 21 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Vad som sägs i 6 paragrafen gäller heller inte för de inrättningar eller åtgärder som generalläkaren utövar tillsyn över.
6 § (småskalig eldning) är förslaget att förlänga den ej tillåtna tiden under tiden 1 juni-31 augusti. Tidigare t.o.m. 15 augusti.
7 § (Eldning) Tillägg: Dokumentation efter genomförd sotning och underhåll av eldningsanordningen ska sparas hos ägaren av anläggningen minst fem år.
9 § (ansökan och anmälan) Borttagen text: Enligt 46 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ska en ansökan samt meddelade med stöd av 39, 40 och 42 §§ i förordningen.
11 § (dispens) Tillägg: Dispensen ska vara tidsbegränsad och kan förenas med villkor som ska uppfyllas.
Beskrivning av ärendet
Från och med den 1 januari 2024 gäller en ny lagstiftning i avfallsförordningen (2020:614), vilken kompletterats den 18 februari 2025. Dessa omfattar nya bestämmelser avseende hantering av bioavfall, bland annat biologiskt nedbrytbart trädgårds- eller parkavfall. Med anledning av detta behöver de lokala miljö- och hälsoskyddsföreskrifterna revideras och anpassas till den nya lagstiftningen.
Direktionen beslutade 2024-05-24 att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag till reviderade lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön.
Förslag till reviderade föreskrifter ska redovisas till direktionen senast den 31 mars 2025.
§13 Information från förvaltningen
Direktionens beslut
Direktionen noterar informationen och lägger den till handlingarna.
Ärendebeskrivning
Hälsoskydd: Bostadstillsynen i Perstorp – avdelningschef Helena Hager Enert informerade.
Miljöskydd: Avdelningschef Ola Öberg informerade om pågående ärenden:
Information om täkter – Mölletofta, Klippans kommun
Information om spridning av processvatten i salixodling – Björnekulla, Svalövs kommun
Information om gödselbrunn – Hagstad, Perstorps kommun
Rättelse på den felandes bekostnad – Miljöchef Charlotte Leander informerade om att underlag har skickats till kommuncheferna i medlemskommunerna.
§14 Redovisning av delegationsbeslut 2025-01-21 - 2025-03-05
Direktionens beslut
Direktionen godkänner redovisningen av delegationsbeslut tagna 2025-01-21 – 2025-03-05.
Besluten finns redovisade i bilaga som förvaras i pärm på Söderåsens miljöförbund. Redovisningen har meddelats direktionens ledamöter och ersättare i samband med kallelsen.
Ärendebeskrivning
Direktionen har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande, miljöchef med möjlighet till vidaredelegering enligt beslut. Besluten ska redovisas på nästkommande direktionsmöte. Redovisningen innebär inte att det ankommer på direktionen att ompröva eller fastställa delegationsbesluten. Däremot får direktionen återta lämnad delegering eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som har beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut.
§15 Meddelanden2025-01-21 - 2025-03-05
Direktionens beslut
Informationen noteras och läggs till handlingarna.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 24 mars 2025