Gå till innehåll

Direktionens protokoll 8 februari 2022

Protokoll från direktionens sammanträde den 8 februari 2022.

Möte på distans - Teams, Söderåsens miljöförbund kl 08.30 - 10:30.

Beslutande:

Lars Karlsson (S)

Bengt Jarring (KD) –10:25

Jörgen Johnsson (M)

Torbjörn Ekelund (L) ordf

Christer Persson (M)

Krister Olsson (S)

Åsa Edvardsson (SD) Magnus

Håkansson (KD) v.ordf

Catharina Tann (S) Tj.g.ersättare

Stefan Svensson (SD)

Ej tjänstegörande;

Sven Ingvar Blixt (-)

Conny Törnkrantz (SD)

Kent Lodesjö (S)

Per-Uno Nilsson (M)

Agneta Sörensson (M)

Deltagande:

Charlotte Leander, miljöchef

Suzanne Eckerström, sekreterare

Helena Hager-Enert, t f avd. chef Livsmedel och åldersbegränsade varor

Kenneth Kallin, t f avd. chef Miljö & Hälsoskydd

Ola Öberg, t f avd. chef Mark och Vatten

Ann-Kristine Nilsson, Energi- och Klimatrådgivare § 6

Utses att justera:

Lars Karlsson (S)

Justeringens plats:

Torsdag den 10 februari kl 14.00

Sekreterare:

Suzanne Eckerström

Ordförande:

Torbjörn Ekelund

Justerare:

Lars Karlsson

Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag på förbundets hemsida.

Organ: Direktionen för Söderåsens Miljöförbund

Sammanträdesdatum: 2022-02-08

Datum då anslaget sätts upp: 2022-02-10

Datum då anslaget tas ner: 2022-03-04

Förvaringsplats för protokollet: Miljöförbundets arkiv

Underskrift: Suzanne Eckerström

Direktionens beslut

Lars Karlsson (S) utses att justera dagens protokoll. Protokollet justeras Torsdag den 10 mars kl 14.00.

Direktionens beslut

Dagordningen godkänns med en ändring i punkten 6 – Information om tillsynsskuld 2021 tas som ett eget ärende för beslut, se § 9.

Direktionens beslut

Direktionen beslutar att godkänna den ekonomiska redovisningen för januari – december 2021 och lägga den till handlingarna.

Direktionen beslutar att översända informationen från förvaltningen till medlems­kom­munerna.

Beskrivning av ärendet

Charlotte Leander redogör för ärendet:

Bakgrund

Budget 2021 antagen av Direktionen den 15 december 2020 med överskottsmål på +359 tkr.

Därutöver har Direktionen den 9 februari 2021 antaget en handlingsplan för att återställa tillsynsskuld på 1 400 timmar från år 2020. Handlingsplanen innebär att tillsynsunderskottet återbetalas genom ökad tillsyn eller reduce­ra­de avgifter för företagen. Detta innebär för miljöförbundet både ökade kostnader och minskade intäkter jämfört med budget antagen i december 2020.

Kostnaden för att hantera och återbetala den under pandemiåret 2020 uppkomna tillsyns­skulden beräknas till 965 tkr. Överskottsmålet på +359 tkr vänds då till ett negativt resultat på 606 tkr.

Miljöförbundet har under året haft som mål att återta handlingsplanens negativa effekter från utgångsläget den 9 februari 2021. Bristen på personalresurser har dock inverkat på möjligheten att inhämta all till­syns­skuld från 2020 samt att ny tillsynsskuld uppkommit under 2021.

Huvuddelen av tillsynsskulden (1400 timmar) från 2020 är inhämtad, men 226 timmar kvarstår. Resultatet avseende tillsynsskuld från 2021 är 1 139 timmar. Totalt finns en samlad tillsynsskuld på miljöför­bundet på 1 365 timmar, vilket bokförts som ett intäktsbortfall avseende årsavgifter på 1 455 tkr.

Resultat 2021

Intäkter i stort, större avvikelse

  • Minskade intäkter årsavgifter miljö baserat på handlingsplan samt bokförd tillsynsskuld pga personalresursbrist, - 1 040 tkr.
  • Minskade intäkter årsavgifter livsmedel baserat på bokförd tillsynsskuld pga personalresursbrist, - 670 tkr.
  • Minskade intäkter timavgifter miljö baserat både på handlingsplan men främst ökad personalomsättning och brist avseende personalresurser, - 1 670 tkr.
  • Ökade timavgifter livsmedel (extra kontroll, handläggning registrering, exportintyg) kopplat till ökad tillsyn enligt handlingsplan, + 405 tkr.
  • Ersättning från staten för trängseltillsyn på serveringsställen, + 480 tkr.

Totalt en avvikelse på – 2 700 tkr.

Kostnader i stort, större avvikelse

  • Minskade lönekostnader på 1 190 tkr, detta kopplat till personalbrist.
  • Minskade kostnader, köp av tjänster 510 tkr.
  • Minskade utbildningskostnader mm på 320 tkr.
  • Ökade kostnader, befarade kundförluster mm på - 210 tkr

Totalt en avvikelse på minskade kostnader ca 2 055 tkr.

Budgetmålet på +359 tkr har inte uppnåtts. Verksamheten har erhållit ett negativt resultat på -280 tkr.

Expediering

Beslutet skickas till: Medlemskommunerna för kännedom.

Direktionens beslut

Direktionen beslutar att godkänna förvaltningens svar på länsstyrelsens begäran om uppgifter avseende tillsynen på de kommunala reningsverken.

Direktionen beslutar att översända svaret till länsstyrelsen.

Beskrivning av ärendet

Den 21 december 2021 inkom till Söderåsens Miljöförbund (SMFO) en begäran om uppgifter rörande Söderåsens Miljöförbunds tillsyn på de kommunala avloppsreningsverk (KARV) där förbundet övertagit Länsstyrelsens tillsyn.

De begärda uppgifterna omfattar de 8 kommunala avloppsreningsverk med prövningsplikt B och avser tillsynsåren 2020 och 2021. Länsstyrelsen begär in uppgifterna som en del i sin kontroll av att den överlåtna tillsynen sköts i enlighet med gällande regelverk.

Uppgifterna begärdes ursprungligen in till 31 januari 2022 men efter Charlotte Leanders begäran om förlängning ändrades tiden till den 15 februari 2022 i avsikt att låta direktionen ta del av svaret innan inlämning.

Underlag

Tjänsteskrivelse med bilaga – Rapport daterad 2022-01-11

Expediering

Beslutet skickas till

Länsstyrelsen Skåne, skane@lansstyrelsen.se med angivet dnr 503-49634-21

Direktionens beslut

Söderåsens miljöförbund förbjuder Namn, Personnummer, att från och med 6 månader efter att detta beslut vunnit laga kraft släppa ut avloppsvatten till den bristfälliga avloppsanläggningen på fastigheten Fastighet, med adress Adress, Svalövs kommun.

Söderåsens miljöförbund beslutar att förena förbudet med ett vite om 100 000 kronor.

Avgift för handläggning av ärendet är 1 523 kronor.

Beskrivning av ärendet

Avloppsanläggningen på fastigheten Fastighet består av en trekammarbrunn och två efterföljande sandfilterbrunnar.

Den 11 november 2014 beslutade Söderåsens miljöförbund om förbud mot att släppa ut avloppsvatten till den bristfälliga avloppsanläggningen på fastigheten. Förbudet trädde i kraft den 30 november 2017. Den 21 augusti 2018 beslutade Direktionen för Söderåsens miljöförbund om ett nytt förbud förenat med ett vite på 50 000 kronor. Den 9 oktober 2019 gjordes ett besök på fastigheten för att kontrollera avloppsanläggningen. Vid besöket noterades att anläggningen fortfarande användes och Söderåsens miljöförbund ansökte därför om att få vitesbeloppet utdömt den 15 oktober 2019. Den 30 april 2020 meddelade Mark- och miljödomstolen att Namn till staten skulle betala vitet om 50 000 kronor.

Namn har vid två tillfällen (1 december 2017 och 5 december 2019) ansökt om att få inrätta en ny avloppsanläggning. Båda ansökningarna har avvisats/avslagits då begärda kompletteringar inte inkommit. Det har inte inkommit några andra uppgifter om att avloppsanläggningen har åtgärdats.

Skäl för beslutet

Avloppsanläggningen på fastigheten Fastighet uppfyller inte de krav som ställs i miljöbalken och följdförfattningar. Anläggningen ger en otillfredsställande rening av suspenderad substans, organiska ämnen, näringsämnen och bakterier.

Vitesbeloppet syftar till att motivera fastighetsägaren att åtgärda den bristfälliga anläggningen eller helt upphöra med användandet.

Eftersom det tidigare vitesbeloppet på 50 000 kronor inte ledde till att den bristfälliga avloppsanläggningen åtgärdades bedömer Söderåsens miljöförbund att ett vitesbelopp på 100 000 kronor är motiverat.

Den totala kostnaden för en ny avloppsanläggning är till stor del beroende av platsens förutsättningar, fastighetsägarens behov och omkostnader för entreprenörens arbete. Priset kan därför variera kraftigt mellan olika lösningar och det kan därför vara svårt för myndigheten att uppskatta vad en ny avloppsanläggning på fastigheten Fastigheten skulle kosta. Den totala kostnaden för en ny avloppsanläggning för avloppsvatten från både vattentoalett och bad-, disk och tvätt kan dock mycket väl uppgå till 100 000 kronor eller mer. Vitesbeloppet bedöms därför rimligt med hänsyn till kostnaden för att åtgärda avloppsanläggningen.

Avgift

Enligt taxa för Söderåsens miljöförbund ska timavgift debiteras för handläggning av denna typ av ärende. Timavgiften är för närvarande 1 015 kronor. Handläggningen har tagit 1,5 timme varför avgiften blir 1 523 kronor. Faktura skickas separat.

Vid utebliven betalning debiteras påminnelseavgift, inkassokostnad samt dröjsmålsränta.

Underlag

Tjänsteutlåtande daterat 2021-01-21

Expediering

Beslutet skickas med delgivningskvitto till:

Namn, Adress, 268 78 Kågeröd

Besvärshänvisning bifogas.

Direktionens beslut

Direktionen noterar informationen och lägger den till handlingarna.

Ärendebeskrivning

  • Helena Hager-Enert, t.f avdelningschef för livsmedel och åldersbegränsade varor, informerade om ett beslut om avslag på ansökan om tobakstillstånd, Klippans Livs, Karam Handel AB.
  • Helena informerade också om ett föreläggande om åtgärder gällande för höga halter av bekämpningsmedelsrester i dricksvatten, NSVA, Ekets vattenverk,
  • Energi och klimatrådgivare Ann-Kristine Nilsson presenterade sig och informerade om hur arbetet med energi- och klimatrådgivning ser ut i våra medlemskommuner.
  • Miljöchef Charlotte Leander informerade om personalläget på miljöförbundet.
  • Ordförande Torbjörn Ekelund gav löpande information om Bjuvs kommuns ev. utträde ur miljöförbundet. Jörgen Johnsson (M) meddelar att ärendet om utträde kommer att behandlas i kommunfullmäktige i Bjuvs kommun i slutet av mars månad.

Direktionens beslut

Direktionen godkänner redovisningen av delegationsbeslut tagna 2021-12-01 - 2022-01-19

Besluten finns redovisade i bilaga som förvaras i pärm på Söderåsens miljöförbund. Redovisningen är utskickad till direktionens ledamöter och ersättare.

Ärendebeskrivning

Direktionen har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande, miljöchef med möjlighet till vidaredelegering enligt beslut. Besluten ska redovisas på nästkommande direktionsmöte. Redovisningen innebär inte att det ankommer på direktionen att ompröva eller fastställa delegationsbesluten. Däremot får direktionen återta lämnad delegering eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som har beslutanderätten genom att själv ta över ärendet och fatta beslut.

Direktionens beslut

Informationen noteras och läggs till handlingarna.

Direktionens beslut

Direktionen beslutar att anta handlingsplan samt konsekvensbeskrivning för åter­tagande av tillsynsskuld uppkommen under år 2021 och restskuld från år 2020.

Direktionen beslutar att översända handlingsplan samt konsekvensbeskrivning från förvaltningen till medlems­kom­munerna.

Bakgrund

Medlemskommun har efterfrågat en redogörelse om tillsynsskuldens storlek och ekonomiskt värde. Informationen har skickats till samtliga medlemskommuner.

Risken för smittspridning av virussjukdomen Covid-19 har påverkat och redu­cerat Söderåsens miljöförbunds möjlighet att utöva tillsyn enligt plan under år 2020.

Direktionen antog därför, den 9 februari 2021, en handlingsplan för att återställa tillsynsskuld på 1 400 timmar från år 2020. Handlingsplanen innebar att tillsyns­underskottet återbetalas genom ökad tillsyn eller reduce­ra­de avgifter för företagen och att miljöförbundet efter utgången av år 2021 skulle vara i balans.

Under hösten 2021 har miljöförbundet haft stora personalavgångar. Samtidigt har miljöför­bundet inte kunnat rekrytera personal då det finns en förväntan från med­lems­kommunerna att miljö­för­bundet inte rekryterar personal i avvaktan på beslut om kommuns eventuella utträde ur miljöförbundet. Detta har resulterat i att miljö­förbundet under hösten haft stor brist på personalresurser och inte kunnat utföra all tillsyn och kontroll som planerats för år 2021 och återta all tillsynsskuld från år 2020.

Underlag

Tjänsteskrivelse med redovisning och handlingsplan daterad 2022-02-04.

Expediering:

Beslutet skickas till medlemskommunerna.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 oktober 2023