Sälja folköl

För att få sälja folköl måste du först göra en anmälan till oss på miljöförbundet. Här kan du läsa mer om hur du gör för att anmäla och om vilka regler som är viktiga att känna till när du ska sälja folköl.

Innan du börjar sälja folköl måste du skicka in en anmälan till oss på Söderåsens miljöförbund. När vi tagit emot din anmälan skickar vi ett bevis på att du har anmält försäljning av folköl och debiterar dig för anmälningsavgiften.

Vi gör också tillsyn för att kontrollera att ditt försäljningsställe följer de regler som finns om egenkontroll och försäljning av folköl.

Ålderskontroll

Folköl får inte säljas till någon som inte fyllt 18 år. Du får heller inte sälja folköl om du misstänker att varorna ska lämnas över till någon som är under 18 år. Det är ditt ansvar som säljare att kontrollera att köparen har rätt ålder. Fråga om legitimation om du är tveksam. Ett tips är att alltid fråga om legitimation när en kund ser ut att vara under 25 år gammal.

Skylt som informerar om åldersgräns

Det ska finnas en tydlig och synlig skylt eller dekal som informerar kunderna om åldersgränsen för att få köpa folköl.

Förvaring av folköl

Alkoholdrycker som inte får säljas i en butikslokal får inte heller förvaras i lokalen.

Marknadsföring av folköl

Marknadsföring av folköl får enligt alkohollagen inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk.

Krav på sortiment

För att få sälja folköl måste butikens matsortiment uppfylla vissa krav. Tanken är att försäljningen av folköl endast ska vara ett komplement till övrig försäljning. Att bara sälja chips, läsk och godis är inte tillräckligt. Butiken ska ha ett sortiment som gör det möjligt för en kund att köpa hem ingredienser för att kunna laga mat. Söderåsens miljöförbund kontrollerar att verksamheten har ett tillräckligt sortiment vid kontrollbesöken.

Egenkontroll

Du måste ha ett egenkontrollprogram tillgängligt i försäljningslokalen, och du måste kunna visa upp det vid tillsynsbesök från Söderåsens miljöförbund eller polisen.

Du som ägare ska se till att personalen känner till vilka regler som gäller och att det finns rutiner för att kontrollera kundernas ålder. Syftet med egenkontroll är att skapa bra rutiner kring försäljningen och därmed göra det enklare för dig och din verksamhet att följa reglerna. Om det saknas ett fungerande egenkontrollprogram kan du få en varning. Om du inte åtgärdar problemet kan din verksamhet förbjudas att sälja folköl. 

Om butiken byter ägare

Om butiken byter ägare ska detta anmälas till miljöförbundet eftersom rätten att sälja folköl inte automatiskt följer med till den nya ägaren. Det är också viktigt att anmäla ägarbytet så att den nya ägaren faktureras för vår tillsyn. Om en butik byter ägare ska den som äger butiken fylla i och skicka in en ny anmälningsblankett till Söderåsens miljöförbund.

 

Blanketter

 

 

Länkar

Folkhälsomyndigheten - Folköl

Fokhälsomyndigheten - Att sälja folköl (pdf)

 

Sidan uppdaterad: 18 februari 2017