Energi

Du kan ofta spara pengar genom att sänka din energiförbrukning med hjälp av små, enkla insatser. Om du har frågor om värmesystem eller energispartips kan du vända dig till energi- och klimatrådgivningen på telefonnummer 0435-782495 eller via
e-post till ann-kristine.nilsson@smfo.se. Rådgivningen är kostnadsfri och oberoende och riktar sig till både privatpersoner, företag och organisationer.

 

Energi- och klimatrådgivning

Vi på Söderåsens miljöförbund kan hjälpa dig med gratis energirådgivning i Bjuvs, Klippans, Perstorps, Svalövs och Örkelljunga kommun. Både privatpersoner, företag och organisationer har möjlighet att ta del av våra tjänster. Vi kan bland annat ge dig tips på hur du kan minska din energianvändning och sänka dina energikostnader. 

Läs mer om energi- och klimatrådgivning här


Värmepumpar

Att installera en värmepump är ofta bra för både miljön och ekonomin. Värmepumpar som tar värme från berg, jord, grund- och ytvatten kan dock innebära en risk för miljön. Om du vill installera en värmepump ska du därför anmäla eller ansöka om tillstånd hos oss.

Läs mer om värmepumpar här


Elda rätt

Vedeldning är ett bra alternativ för småskalig uppvärmning om du eldar på rätt sätt med rätt utrustning men kan också orsaka problem som störande rök, lukt och sot. Under sommaren (1 juni–15 augusti) är det inte tillåtet att elda ved i en panna som inte är miljögodkänd. 

Läs mer om hur du eldar på rätt här


Cisterner

Om du har en cistern har du ansvar för att den inte påverkar miljön, till exempel på grund av läckage. Cisterner ska bland annat kontrolleras vid installation och reparation. När du ska ta din cistern ur bruk måste du göra en anmälan till oss. 

Läs mer om cisterner här